Още Препоръки от Булки ще намерите в нашата Група Моята Сватба Съвети от Булки.

Помолих Калина Джокова от Kalina Cakes да помогне на всички Булки с професионалните си съвети, да изберат по-лесно сватбената си торта. В края на статията ще намерите 3 видеа с Калина, в които отговаря на най-често задаваните въпроси на младоженците. Вижте, какво ви е написала тя и ако имате въпроси, пишете в групата и тя ще ви отговори:

сватбена-торта
Снимка Photos by IVY

Написах тази статия в помощ на всички бъдещи младоженци, които за първи път се сблъскват с темата за сватбената торта. Опитах се да дам отговор какви възможности за декорация позволяват съвременните техники и материали в сладкарството, кои са модерните тенденции при тортите и подбрах много снимки за вдъхновение.

Както всеки друг елемент в сватбената организация, и тортата изисква време, внимание и опознаване на възможностите, за да бъдете максимално информирани във  вашия избор. Ще се спра възможно най-изчерпателно на различните видове покрития и декорации, които могат да се постигнат при многоетажните торти, и ще дам пример за тях.

Започвам с така нашумялите в последните години “голи” торти, от английски “naked cakes” или “semi naked cakes”. Това е общото наименование на всички торти, които по етажите нямат покритие от фондан, но те от своя страна могат да имат съвсем различен външен вид, в зависимост от това в каква степен и по какъв начин са измазани с крем. Със своя рустикален изглед те са предпочитан избор за градинските сватби или когато интериорът на локацията е в съответния стил.

При някои от “голите” торти отделните етажи прозират и блатовете, слепени с крем, са напълно видими. Така изглеждат абсолютно натурални, без претенция за перфектност, а в същото време много изкушаващи.

При други “голи” торти етажите са измазани с малко крем, блатовете леко прозират, а формите са по-съвършени, но все така небрежни.

Има и друг вид “голи”торти, измазани с повече крем, при които по повърхността е придаден релеф.

Всички показани примери са постигнати с маслен крем, а възможностите за декорация са безкрайни. За да се запази натуралния облик на “голите” торти, за декорация се ползват естествени цветя, клонки зеленина, различни плодове, стръкчета розмарин, канелени пръчици и др., всичко, което е ядливо или може безопасно да е в контакт или да се монтира върху тортата.

С подобна визия са и тортите с шоколадово покритие, за което може да се ползва бял, млечен или тъмен шоколад, в зависимост от желания резултат.

Често в декорацията на “голите” торти се използва т. нар. “drip” ефект, който отново придава приятна небрежност. Това са онези стичащи се по етажите на тортата следи от карамелен сос, шоколад, плодов сос, айсинг и др.

Фонданът е вид захарно покритие, което навлезе категорично в декорацията на торти, заради необятните техники и възможности, които предоставя. Той представлява тънко разточена основа, която придава гладкост, белота на етажите и позволява постигането на безупречно прави линии, така че сватбената торта да изглежда съвършена. Веднъж покрити с фондан, етажите на тортата стават бяло платно, върху което декораторът може да твори. Покритието от фондан има и своята роля в запазването сочността на тортата.  Ще спомена някои от техниките, които изискват ползването на фондан, като със сигурност съществуват и много други.

Мраморен ефект – както в много други сфери на дизайна, мраморът намира място и в тортите. Стои много деликатно и модерно.

“Геоде” тортите са също много актуална тенденция, която успешно се съчетава с мраморните ефекти и позволява цветни интерпретации.

Златото и среброто често присъстват като акцент в сватбената декорация, за това имат и своето място при сватбените торти. Повече или по-малко златисти детайли веднага добавят блясък и лукс в тортата. Могат да се постигнат с нанасяне с четка по повърхността или с използването на ядлив златен/сребърен лист.

Любим ефект, който често използвам, е “Watercolor”. Постига се с рисуване директно върху фондановото покритие.

Фонданът позволява и изобразяването на цяла рисунка или отделни рисувани детайли по повърхността.

Специални сладкарски материали се използват за постигането на различни ефекти по етажите – копринен блясък, златисти или сребристи пайети, поръски, перли.

С шаблони, молдове или захарна дантела също се изработват много красиви дизайни.

Различни видове къдри и плисета също могат да се изработят върху фондан.

Цветна декорация от захарни цветя

Изработката на захарни цветя е може би най-майсторската работа в изработката на една торта. Тя изисква много търпение, опит и владеенето на тънкости, но най-важното е усета към формите и вниманието към детайла. Всяко живо цвете може да бъде пресъздадено от захар, стига да се улови формата и релефа на листата му, и тяхната подредба. Съществуват различни материали, от които се изработват ядливи цветя, от там и изглеждат различно. Не на последно място е и умението за правилна композицията на цветята и листата върху повърхността на тортата, което създава финалния и изглед.

Тематични торти

Често сватбата следва една основна тема, застъпена в цялостната декорация. Това успешно може да бъде пресъздадено под формата на тематична тортата като например горска тема, тема пътешествия, декорация с лимони и др.

Бялото е символ в сватбените торти, но не е нетипично и ползването на наситени, тъмни цветове като основа за един или повече от етажите. Това създава контрастна основа за цветната декорация, а в същото време позволява тортата да се впише в цялостната концепция на сватбата, с подчертаването на определен цвят.

А какво може да послужи за “черешката” на тортата? За т. нар. “топери” може да се използват лазерно изрязани надписи с думи или инициалите на младоженците, керамични или захарни фигурки, 3D принтирани фигурки и др.

За да бъдете щастливи с избора си на сватбена торта, вземете предвид всички тези възможности и разгледайте безбройните снимки с вдъхновение в интернет.

Вижте видеото с Калина Джокова от Kalina Cakes, в което говорим за цените на сватбените торти и от какво зависят.

Във втората част обсъждаме, дали да си поръчаме торта по снимка, видяната в интернет и какви са рисковете.

И накрая, може ли да свършат тортите и колко по-рано да поръчаме?

Още видеа с Професионалисти от сватбения бранш правя и събирам в този Плейлист: Съвети за Сватбата от Професионалистите

Следете Моята Сватба в социалните мрежи, където си разменяме идеи и информация и си помагаме:

Абонирайте се за единствения Канал с Полезни Видеа за Организацията на Сватбата Моята Сватба Съвети от Булки

Instagram Моята Сватба https://www.instagram.com/moiatasvatba/

Pinterest Моята Сватба https://www.pinterest.it/MoiataSvatbaCom/

НАПИШИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here