Ако вече ти се е случило, значи знаеш какво е вълнението и преживяването! 🙂 Ако ти предстои – дръж се! Ще изживееш много нови емоции, и трудни и силни моменти. Ще видиш и себе си и света по начин, по който не си ги виждала до сега. Ще се бориш, ще помагаш и на бебко да се бори, да се учи, да живее и да бъде щастлив! Предстои ви невероятно пътешествие заедно!

Около раждането има много емоции, понякога тревоги, но в крайна сметка когато всичко се нареди, трудните моменти се изтриват от съзнанието като с гумичка и остават само най-сладките.

В нашия семеен екип също вече има ново бижу – Дани! Роди се на 15.08.2016, голям, здрав и усмихнат още от първия си ден. Бременността ми с него беше много лека и пожелавам на всички бъдещи майчета такива безгрижни и приятни 9 месеца. Пътувахме с него на близо и надалеч, със самолет, с кораб и на магаре 🙂 и не съм имала никакви трудности или оплаквания. Много съм благодарна за този късмет и лекотата, с която го износих.

Следващата важна стъпка беше изборът на родилен дом и при нас и това се случи много лесно. Наши приятели ни препоръчаха болница Надежда, за което сме им много благодарни. Това решение ни улесни живота страшно много, и на мен и на бебчо и на близките ни. Преди раждането бяхме ходили на отворени врати и в други болници, но тук нещата изглеждаха много различно. Това е болница на бъдещето, а цялостното впечатление е, че все едно не си в България, колкото и жалко да е това сравнение. Нека да те предупредя, че тази статия не е рекламна и не познавам никой от МБАЛ Надежда. Нямам връзки или приятели, работещи там, просто споделям личния си опит като една доволна, даже възхитена родилка и майка. В тази болница няма практика за избор на екип и доплащане за това удоволствие, което аз лично го чувствам като рекет, защото ако не си платиш, няма да получиш добро отношение и грижи. В Надежда принципът е, че всички лекари и екипи са професионалисти и ще си свършат добре работата, така и беше! Цената на раждането, независимо дали е нормално или секцио е една и съща – 2000 лв. Не са малко пари, но повярвай ми, ако имаш възможност, отдели ги. Не е това нещото, от което искаш да спестяваш. В тази цена са включени всички процедури, интервенции, упойки и каквото е нужно. Не се доплаща нищо, което изключва и възможността да се манипулира раждането с цел да се увеличат разходите. В други болници всичко се плаща по отделно – раждането, упойката, присъствието на бащата по време на раждането и т.н. и сумата пак излиза долу-горе същата. Разликата е в усещането, как ти вземат парите, както и в спокойствието, че каквото си платил това е и повече никой за нищо няма да те притиска.

болница-надежда-раждане

Нашето преживяване беше изцяло много положително и си заслужава всеки един лев. Още с пристигането в болницата, веднага щом ни видяха, ни упътиха накъде да вървим и какво да правим. Посрещна ни Даяна Георгиева много любезно и внимателно, оправихме документите, дадох си плана за раждане, което тук се толерира и се отправихме към родилна зала. Забелязах нещо, което много силно и неприятно се натрапва в други болници – тук НЕ мирише на болница! Всичко е чисто, ново и безупречно поддържано. Родилната зала е много приветлива и преди да започне самото раждане по нищо не прилича на болнична зала. Има уреди за отпускане и облекчаване на болката, топка, шведска стена, шал, уредба с музика. При мен никое не помогна, 🙂 но това разбира се е индивидуално. През първия етап на раждането по време на контракциите за мен се грижеше Илияна Денчева, много мила и внимателна, обясняваше ми всичко и ме държеше в течение, какво предстои и какви са възможностите. За мой късмет раждането ми беше бързо, леко и сравнително лесно, спрямо други разкази, които съм слушала. Разбира се не беше безболезнено, но и за това има решение. Въпреки, че се бях настроила да не ползвам упойка и други химии, все пак се наложи и не съжалявам изобщо. Мъчението за майката е мъчение и за бебето, затова когато стигнеш предела си, просто се довери на инстинкта си и поискай помощ. Благодаря на д-р Спас Игов – анестезиолог за внимателното, професионално отношение и избавление. 🙂

Ще ти споделя и някои неща около присъствието на таткото по време на раждането. Нашето решение беше да сме заедно в този важен момент, но сега след като всичко мина, не съм сигурна, дали това беше правилно. Аз имам щастието да се радвам на един изключително тактичен и деликатен татко, който се държа много стабилно и ме подкрепяше през цялото време. Въпросът е, че жената в такъв момент на болки и силен дискомфорт, когато няма контрол над тялото си и процесите, които се случват с него, не е в най-привлекателния си вид. Разбира се това ти е последна грижа в този момент и може би точно затова е притеснително съпругът ти да те види в този нечовешки (повярвай ми!) образ. Разбира се има жени, за които това няма да е проблем, но аз продължавах да чувствам тази здравословна доза суетност и притеснение от човека, в чиито очи искам да бъда красива и привлекателна. По тази причина го и помолих да излезе при същинското раждане. Тогава той и без това не може да помогне с нищо, а за мен беше по-лесно да се концентрирам. След моя опит ми се струва, че присъствието на друг близък човек, например майка (не знам, дали е разрешено) или дула би било по-подходящо, за да не се притесняваш, как изглеждаш и звучиш пред мъжа си в този момент. 🙂

Същинското раждане протече много бързо. Родилната зала се преобрази за нула време. Без да забележа се напълни с техника, от родилното легло изскочиха дръжки и степенки, екипът сложи маските и за по-малко от час всичко приключи успешно! Най-голяма благодарност за това дължа на акушерката в екипа Росица Манева, която изключително добре водеше раждането, много ме мотивираше и насочваше, какво и кога да правя, както и на д-р Стоянова. Такова отношение, внимание и грижа заслужава всяка една майка и се надявам постепенно болниците в България да започнат да се доближават до стандарта на МБАЛ Надежда. За всяка жена моментът на раждането е най-уязвимият и интимен. Тогава човек се чувства абсолютно безпомощен и има нужда да се довери на хората срещу него, които да му помогнат да се справи с достойнство. Очевидно такива лекари има! Рядко за съжаление, но ето, моето раждане го доказва.

родилен-дом-надежда

Когато всичко свърши, започна хубавата част! 🙂 Изпитах едно невероятно облекчение, когато чух бебко, че изплака, че се справих добре и всичко мина безпроблемно. Веднага ми го дадоха да си го гушна, което беше много важно за мен, погалих си го, говорех му и той спря да плаче. 🙂

Въпреки, че имам опит само с нормално раждане, все пак ще ти го препоръчам пред секцио! Пълна заблуда е, че операцията боли по-малко или че е по-лесният вариант. Заедно с мен в отделението имаше родилки след секцио, които не можеха да вдигнат кана с вода от болки, за да си направят чай, камо ли бебето си. Възстановяването е много по-дълго и болезнено, ще ти е трудно да се грижиш сама за себе си, а какво остава за детенцето. Затова, ако не ти се налага, избери нормалното раждане, освен всички ползи, които е измислила природата за теб и за бебето, след нормалното раждане веднага ще бъдеш пълноценен човек!

Престоят ни в болницата мина много добре, благодарение на грижите на екипа акушерки, лекари, администрация, санитарки. Наистина абсолютно всички са готови да помогнат и да ти обърнат внимание. Стаите не са като в болница, много приятни и безупречно чисти. Получавахме грижи и подкрепа във всичко. За кърменето ми помогна Светлана Добрева и слава Богу, не знам дали щях да се справя сама. За да тръгне успешно кърменето има 3 основни важни правила и с тях всичко се нарежда. Ако искаш да ти ги споделя, пиши в коментарите и ще предам опита си с удоволствие. За всички бъдещи майки ще кажа, че това не винаги се случва лесно и естествено. И за майката и за бебето е нещо ново и не знаят какво и как да направят, затова е важно да получиш помощ и подкрепа в този  момент, който ще е изключително важен за следващите месеци, дори година.

Много родилки се чудят, какво да си приготвят за родилния дом, какво ще им е необходимо. Болницата подсигурява ли нещо за нея и бебето? Веднага ти казвам.

Какво да вземеш за родилния дом:

 1. Тоалетни принадлежности – паста, четка за зъби, гребен и т.н.
 2. Душ гел, шампоан.
 3. Сапун – препоръчвам течен с диспенсер, по-лесно се съхранява и ползва.
 4. Чехли за баня.
 5. Хавлия за къпане – по-добре тъмен цвят (ако останат следи, трудно се пере).
 6. Превръзки за бременни и или обикновени с най-силна защита.
 7. Удобно бельо, ще ти трябва и поне месец след раждането.
 8. Телефон със зарядно.
 9. Дрешки за изписване на бебето.
 10. Дрехи, обувки, гримове, в зависимост как искаш да изглеждаш в деня на изписването.

Болница Надежда ти подсигурява за раждането и след него:

 1. Нощница.
 2. Пълен комплект спално бельо, които се сменят редовно.
 3. Тоалетна хартия.
 4. Таблет, с който да си разнообразяваш, но на мен лично не ми остана никакво време за него, за книга или нещо друго. В болницата графикът е много наситен от сутрин до вечер. Има визитации, прегледи, тоалет, хранене и т.н. А свободното време те съветвам веднага да го използваш за сън, ще ти е необходим много тепърва.
 5. Прибори за хранене.
 6. Чаша.
 7. Хладилник в трапезарията, където можеш да съхраняваш храна, ако близките ти ти носят.
 8. Закуска, обяд и вечеря – с добро качество. Храна няма да ти липсва. Близките ти могат да ти донесат, нещо което ти е любимо, но не от необходимост, има достатъчно.
 9. Кана за гореща вода.
 10. Чай.
 11. Стерилизатор.
 12. Помпа за кърма, която може да се заеме срещу подпис.
 13. Адаптирано мляко и шишета, ако бебето се храни с такова.
 14. Дрехи, памперси и козметика за бебето. За него не е необходимо да носите нищо по време на престоя ви в болницата.

 

 Ще ти споделя един много фин детайл. В болница Надежда си има етикет, който се спазва от всички и това си личи! Обръщението към родилките в отделението е “ Майче“! Много мило и подходящо и не по-малко важно за цялостното ти усещане по време на престоя там. Няма подвиквания от типа „Ало, госпожа…“ и подобни. „Майче“ е точно това, което има нужда да чуе всяка нова майка, за да почувства и постепенно да влезе в новата си роля в живота! 🙂

подарък-за-раждане-на-бебе

В деня на изписването ще имаш възможност да се приготвиш, преоблечеш и да се представите с бебчо в цялата си прелест пред всички роднини и близки. Изписването се случва в специална стая, където има професионален фотограф. Снимките се заплащат. Разбира се разрешено е и вие да си направите снимки с ваш фотоапарат. Препоръчвам ти на изписването да дойдат само най-най- близките. Станат ли твърде много хора, това ще се превърне в стрес и за теб и за бебо, не си го причинявай. Има време от сега нататък всички да ви видят, помоли ги за търпение.

Всяка майка преминава през страшно много нови усещания, болки, сълзи, радост. Иска се много кураж, търпение и спокойствие и детенцето заслужава да му дадем всичко. Никога няма да можем да се отблагодарим на нашите родители за всичко, което са направили за нас. Това което можем  е, да дадем също толкова много обич, грижи, всеотдайна и безусловна любов на нашите деца.  🙂

2 COMMENTS

 1. Здравейте! Статията ми беше изключитено полезна! Поздравления за събраната информация! 🙂

  • Благодарим Ви! Стараем се да предложим изчерпателна и полезна информация, като споделяме дори и личен опит 🙂
   Ще се радваме да следите блога ни! Поздрави

НАПИШИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here