Вече навлизаш в последните месеци на бременността и е време заедно с Таткото да се подготвите за идването на Бебчо. Повечето двойки не бързат с купуването на бебешките неща от суеверие и изчакват почти до последния момент. В това няма нищо лошо, единственият риск е да си създадете малко стрес. Лесно можете да го избегнете, ако поне имате подробен списък с всичко, което ви трябва за раждането на бебето. Тогава дори и един ден преди раждането можете да влезете в магазина и да вземете най-необходимите неща. Подредила съм най-важните принадлежности, които ще ви трябват и без които не може, а след тях и опционалните и тези, които се купуват само при нужда. Най-важното е: Не бързайте да купувате от всичко и най-скъпото! Ще рискувате да се затрупате със страшно много ненужни вещи, които може изобщо да не ви потрябват или бебето да ни ги хареса и иска. За съжаление по всички училища за бременни и курсове за родители масово се рекламират всякакви продукти, които са излишни и само объркват и разколебават така или иначе неопитните майки. Нормално е, ако това е първото ти детенце да се чудиш за всяко кремче, памперс и дрешка. Всъщност си хабиш силите за не толкова важните подробности.

В началото бебчо има нужда само от 3 неща, които не се продават!!! Да го научиш да суче (ако държиш на кърменето), да го научиш да спинка и да го гушкаш. Това е!

Повярвай ми, всичко друго е второстепенно. Това са нещата, които ще окажат най-голямо влияние на ежедневието ви с бебо и които ще правиш всеки ден по няколко пъти поне през първите месеци. За тези най-важни моменти не се говори в почти никое училище за майки. Все пак ако имаш време за губене, можеш да посетиш някоя и друга лекция в мола, поне за да си спокойна пред себе си, че си се поинтересувала и си направила, каквото зависи от теб. Реално обаче ще се наслушаш на реклами на всякакви продукти, ще научиш наизуст лекциите за стволовите клетки и ще се затрупаш със списания, брошурки и мострички.

Има един единствен курс за родители, който ти препоръчвам от собствен опит. Той е безплатен и е с предварително записване, за да не надвишава групата 10 човека. Така може да се обърне индивидуално внимание на всеки и всеки да си зададе въпросите. За сравнение при останалите училища за бременни достъпът е свободен, събират се 20/30 и повече човека  и няма как да се получи пълноценна дискусия. Курсът, на който препоръчвам да отидете задължително двамата с таткото, за да е наясно и той, какво предстои е Ускорен курс раждане и грижи за бебето. Изключително полезен, наситен с много конкретна и полезна информация, няма никакви реклами и не се лансират определени продукти или болници. Водещата, когато го посетих аз, беше млада, доста опитна и компетентна по много въпроси акушерка. Буквално нямаше въпрос, на който не можа да отговори, изключително всеотдайна и въпреки, че пресрочихме времето, тя мина през всички важни теми. Имаше и кратка практическа част, в която всяка двойка родители изкъпа едно бебе-кукла. Беше забавно и доста полезно. Препоръчвам го с две ръце!

След като вече сте придобили представа, какво ви очаква, отидете в магазина и купете само най-основните неща, без които не може. Всичко останало си набавяйте постепенно, като наблюдавате нуждите на бебето. Бъди спокойна, няма нещо, което ако го нямаш, може да е фатално! Всичко може да почака до следващия ден. Сега ще ти споделя моя списък с най-необходими аксесоари за бебето, който съставих след доста проби и грешки и когато вече на спокойна глава мога да преценя, кое е важно и нужно и кое не. Всички марки и продукти, които съм включила, съм ползвала и проверила от собствен опит. Целта ми е не да ги рекламирам, а да съм ти полезна с конкретна информация, какво да купиш, а не да четеш общи приказки в стил „Избери качествен крем.“ Като цяло ще ви трябва първоначална инвестиция за по-големите неща, но после месечните разходи за гледането на бебе са незначителни. Увеличават се вече в по-напреднала възраст. Затова бъдете спокойни, не ви трябват толкова пари, колкото време и търпение! 🙂

Списък за Новородено Бебе

 

1.Бебешко Легло (Кошара) – 200 лв.

Без него не може, купете го задължително преди раждането. Ако се спрете на дървено, сглобете го и огледайте, дали всичко е наред. Предвидете си достатъчно време, за да можете да реагирате и да го върнете, ако нещо не е както трябва. Кошарите са два размера – в по-малкия детенцето може да спи до около 3 годишна възраст, в по-големия до около 7 г. По-точно ще ви кажат в магазина. Другата разновидност е, дали кошарата да е дървена или сгъваема. Имайки дървена кошара, аз препоръчвам сгъваемата. 🙂 Ако сте семейство, което обича да пътува, както сме ние, сгъваемото бебешко легло ще ви свърши страхотна работа. Няма нужда да мислите, къде ще спи бебо, независимо, дали сте на почивка, при бабите и дядовците или на друго място. Винаги ще сте спокойни, че е на чисто, безопасно и познато за него място. Всъщност до 5-6 месеца, можете да сложите бебчо навсякъде, няма нужда да е ограден, защото не може да се движи много. Но това време ще мине страшно бързо, то ще започне да се обръща и върти и тогава вече не може да се импровизира с подръчни средства. Още един плюс на сгъваемите кошари е, че са супер компактни, сгъват се и се разгъват за секунди и когато се съберат са приблизително с големината на едно сакче.

Един важен детайл е, че сгъваемото бебешко легло може да се люлее при нужда! А такава ще се появи почти със сигурност. За да заспят бебетата обичат да ги полюляваме, докато ги носим на ръце или в количката. Щом ги сложим в леглото обаче, веднага се събуждат и всичко започва отначало. Понякога е достатъчно само леко да ги разлюлеем в леглото и те ще продължат да спят, а с тях и ние! 🙂 НО при дървеното креватче това няма как да стане, освен ако не е с такъв механизъм, което го прави и по-скъпо.

Със сгъваемо бебешко креватче няма да има нужда да купувате обиколници. С тях се огражда вътрешната страна на леглото, за да не си удря бебето главичката, когато започне да шава. Сгъваемото креватче е с меки стени, с което си спестявате още един излишен разход.

бебешко-креватче

2.Повивалник – около 35 лв.

Ще го ползваш ежедневно и по много пъти за доста дълъг период. Заслужава си инвестицията, а и те по принцип не са скъпи. На него ще правиш всички процедури на бебето – сменянето на памперса, обличане, събличане, масаж, мазане с лосион, почистване на ушички, носле, очи, изобщо целия тоалет. В началото това ще става сравнително бързо и лесно, докато бебето още не може да се движи. След 6-тия месец то ще се върти и обръща и смяната на памперса и обличането ще са една малка борба. Не се заблуждавай, че можеш да вършиш това на легло или друго приспособено място. Още на първия ден ще те заболи кръста. Ние ползваме този повивалник и ни върши чудесна работа. Лесно се почиства, подложката се пере, лек е и се слага и сваля без проблем от леглото с една ръка, защото в другата ще държиш бебко. 🙂

списък-за-бебе-повивалник

3.Матрак – до 100 лв.

Това е най-важната част от леглото. Препоръчително е матракът да е твърд. Бебето не трябва да потъва като го сложите да легне. Няма нужда от възглавничка. Нашият положителен опит е с детски матрак на Нани.

бебешки-матрак-списък-за-бебе

4.Протектор за матрак – около 20 лв.

Основната функция на протектора е, да е непромокаем, за да запази матрака. Един е достатъчен, няма нужда от два за смяна. Сравнително рядко се случва бебето да си намокри креватчето.

До тук всички бебешки принадлежности купихме от магазин От А до Я за Вашето Бебе, където наистина има абсолютно всичко! Хората бяха много любезни, отлично информирани и компетентни, нетипично за магазините в България. На никой въпрос не отговориха с „не знам“, „не може да стане“ и т.н. Доволни сме и го препоръчваме.

списък-за-бебе-протектор-матрак

5.Чаршафи – около 30 лв.

В началото ще ти трябват само 2 долни чаршафа, които да сменяш. Калъфка за възглавница и горен плик няма да са ти нужни. Разбира се все пак можеш да купиш цял комплект, за да си има бебо занапред. Хубаво е чаршафите да са бели, каквито вече почти не се намират или поне едноцветни, за да се вижда, ако се замърсят, ако кацне насекомо, бебо върне храна и т.н. Навсякъде чаршафите са цветни, с много шарки, което изглежда много сладко, но всъщност не е практично. Задължително е да са 100 % памук. Не се подвеждай по красиви чаршафи от изкуствена материя.

списък-за-бебе-чаршафи

6. Бебешка количка в 3 части – 1000 – 2000 лв.

Това е може би най-важната покупка за бебето и за вас! Тук не оставяйте избора за последния момент и не действайте импулсивно. Не се увличайте по супер дизайнерски, кожени колички, които изглеждат много оригинално и ефектно. Те не винаги са толкова функционални, а са доста скъпи само заради външния вид. С чисто сърце мога да ви препоръчам количката Peg Perego Book Plus. Тя вози вече второ бебече –  по някакво невероятно съвпадение и двете се казват Дани и са родени на една и съща дата с 2 години разлика! 🙂 Количката се състои от 3 части – зимен кош, летен кош и седалка за колата. Зимният кош ще ви трябва до около 6-тия месец, когато бебо ще започне да се върти и изправя. Тогава той трябва да се смени с летния, който има коланчета за безопасност. Плюсът на зимния кош на тази количка е, че е много дълбок и бебето е на завет и добре скрито през зимата. Седалката за кола е абсолютно задължителна още при изписването ви от родилния дом и прибирането вкъщи. Тя е най-безопасният начин за пътуването на бебето. В началото то може да плачка, но с времето ще свикне и ще започне да си спинка в нея. Не се заблуждавай, че можеш да държиш бебето на ръце и така да го предпазиш, ако се случи инцидент.

Тази количка е супер маневрена, което е особено важно, като познаваме българските улици и тротоари. Лесно се управлява с една ръка, което е важен плюс, защото другата често ще ти се налага да е заета. Най-хубавото е,  че е много здрава! Ходили сме с нея по какви ли не терени, лед, сняг, пясък, павета, off road и е желязна. Към нея ползваме чадърче за слънце, дъждобран, комарник, стойка за чаша и бебешка чанта. Всички са качествени и добре измислени, здрави са и се ползват лесно и без проблем.

Функционалностите на количката също са без грешка и не сме имали проблеми при ползването им – монтиране на седалката за кола, сглобяване и разглобяване на количката (налага се много често и става за секунди), изправяне и сваляне на седалката на летния кош и т.н. Количката е в средния ценови диапазон, като се има предвид, че включва 3 части и определено си оправдава цената.

списък-за-новородено

7.Бебешко корито – около 70 лв.

Може да чуете, че през първите дни след раждането на бебето, можете да го къпете директно на чешмата. Но по мое мнение с коритце е много по-удобно и спокойно. Ако струята на водата от чешмата променя температурата си, може изведнъж да го облеете със студена или с гореща вода. В коритото предварително ще си подготвите водата и ще я измерите с термометър. Ние ползваме такава ваничка. Най-важният й плюс е, че има стойка. Вътре е с анатомична форма, което не е задължително необходимо, но все пак е от полза. И в най-обикновено корито без анатомични извивки пак ще изкъпете бебо без проблем. И стойката и коритото са леки и се вдигат и сглобяват много лесно. Единственият минус е, че отворът за източване на водата след баня е много малък и би отнело много време, ако чакаме да се изтече. Затова изгребваме на ръка. Хубаво е да си изберете бяла вана за бебето, за да се вижда колко е чиста, ако нещо плува във водата или пък цветът на водата, която наливате не е прозрачен.

анатомична-вана-за-бебе

8.Бебешки душгел за къпане – около 30 лв.

Нашият опит с душ гел Uriage е много добър. Най-важното е, че влияе добре на кожата на бебо и не сме имали никакви оплаквания. Доста е икономичен – през първите 6 месеца, когато бебетата цапат често и по много памперса един душ гел от 500 мл. ни стигна за около 4 месеца. Когато започнеш да захранваш бебето и то яде твърда храна, ще се налага да го миеш много по-рядко. Тогава ние купихме 1 л от същия душ гел и мисля, че ще стигне до края на годината. В промоция цената му беше около 30 лв. Още едно предимство е, че е бял на цвят, а не безцветен. Така винаги виждаш, колко слагаш на ръката си. Обикновено е достатъчно съвсем малко, защото се разнася и измива много добре. Този душ гел, както повечето бебешки се ползват и за коса и за тяло. Не люти на очичките и има много приятен аромат.

9.Лосион за тяло – 10 – 20 лв.

С лосиончето за тяло намазвате бебо след баня и му правите масаж, ако ви позволи! Това е едно страхотно удоволствие за мама, но бебенцата, особено в първите месеци, не винаги обичат тази процедура. Препоръките са да не се насилват, защото колкото и да е полезен масажът, ако е насила, повече ще го стресира. С течение на месеците бебето става по-осъзнато, заиграва се и си лежи спокойно, докато ти му правиш масаж. така е приятно и за двама ви. В тези видеа намерих някои полезни техники за масаж, които може да се опиташ да приложиш.

козметика-подарък-за-бебе

10.Термометър за вода – 2 лв.

С времето ще свикнеш, каква е подходящата температура за къпане на бебето, но в началото със сигурност е добре да я измерваш. Препоръчва се температура около 37 градуса и постепенно с месеците да се намалява. Като цяло бебетата обичат малко по-хладка вода, отколкото възрастните.

списък-за-новородено-бебе

11. Хавлийка за баня – 10-15 лв.

Всяка една памучна хавлийка ще ви свърши работа. Ако има качулка е добре, но не е задължително. Важното е да е достатъчно голяма, за да завие бебо и да не му е студено.

хавлия-за-бебе

12.Кремче против подсичане – 3 лв

Ще ти трябва ежедневно при всяка смяна на памперса. В началото ще се налага да мажеш дупето на бебо по-обилно, след захранването по-малко. Кремчето предпазва нежната кожа от зачервяване. За нас крем против подсичане Бочко върши идеална работа. Ако се появи някакво малко зачервяване, с едно обилно намазване изчезва веднага.

козметика-за-новородено

13. Памперси – около 20 лв. за 70 бр.

Ползвали сме памперси Pufies и Pampers и мога да препоръчам и двата вида. Много рядко се е случвало да пропуснат.

всичко-за-новородено-бебе

14.Комплект за изписване – около 50 лв.

За какво изобщо служи? Това са дрешките, с които ще облечете бебчо за изписването от болницата. Разбира се, не е задължително да купувате комплект. Можете да купите поотделно дрешки, каквито прецените, че ще ви трябват. Цената излиза същата. Идеята на комплекта е, дрешките да са в един стил и цветове. Но и вие сами можете да си съчетаете такива. Не всички дрешки ще ви потрябват за изписването. Ако имате лятно бебе, разбира се няма нужда да го навличате. Ако е зимно, трябва да е добре облечено и завито в одеалце. Комплектът за изписване обикновено съдържа: одеалце, боди, ританки, блузка, камизолка (по-тънка бебешка блузка), шапка, ръкавички (не зимни, а за да не си драска личицето), чорапки, лигавче.

подарък-за-майка-на-бебе

подарък-за-родилка

подарък-за-новородено-бебе

15. Бебешки дрешки

Освен дрешките за изписване купете не повече от още 2-3. Ще получите много подаръци от близки и приятели и ще имате напълно достатъчно дрешки, дори и без да купувате. Освен това едва след като се роди бебето ще разберете, кои дрешки наистина ви трябват , кои се обличат лесно и са удобни и кои не. Има много сладки бебешки бодита, ританки, пижамки и т.н., които се продават по магазините, но всъщност са доста непрактични и остават просто сладки и неносени. До първата годинка на бебо ще сте събрали поне 4/5 торби с дрешки, които вече не му стават или не са подходящи по някакви причини. Затова изчакайте и купете едва, когато наистина се появи необходимост.

подарък-за-родилка-бебе

подарък-за-бебе-майка

16.Одеалца – около 20 лв./бр.

Това е едно от най-необходимите неща, които рядко някой ще се сети да ви подари. Както при бебешките дрешки и хавлия, изберете и одеалце от 100 % памук. Продават се много мекички и гушкави одеалца, които ни изкушават, но за съжаление само от изкуствена материя, която страшно запарва. Ако вие самите се е случвало да спите с такива завивки, знаете колко е неприятно. По същия начин ще се чувства и бебо, но няма да може да си каже. Ще ви трябват поне 2/3 одеалца, но отново не бързайте да купувате, може да ви изненадат. Ето това одеалце ни подариха на нас, много качествено, 100 % памук, топличко и меко.

всичко-необходимо-за-бебето

17.Пеленки

Най-обикновените тънки бели памучни пеленки могат да са ви полезни във всякакви ситуации – за постилане, за подсушаване, за избърсване и т.н. Те са нещо много функционално и практично. Ще ви влязат в употреба поне 4/5 бр.

18.Лигавчета – около 2 лв./бр.

Също се ползват много, а рядко се подаряват. Добре е да имате 4/5 за смяна. Продават се много хубави лигавчета с непромокаема долна част, които за улеснение на мама не се завързват, а се залепват. Това обаче е полезно само в началото, после бебо ще се научи много лесно да си маха лигавчето сам, когато си поиска. Тогава може би ще е хубаво да ползвате лигавчета с вързалки. Но трябва да сте много бързи при слагането им, защото бебетата не са особено търпеливи. 🙂

подарък-майка-бебе

подарък-за-новородено-бебе

19.Ножичка за нокти – 3 лв.

Бебешката ножичка трябва задължително да е със затъпени връхчета! Друго специално в нея няма, затова и няма нужда да е скъпа. Препоръчително е ноктите да се режат след 40-тия ден, за да не се възпалят, но най-добре попитайте педиатъра си. В началото, за да не се драска, бебчо носи ръкавички. След това рязането на ноктите не е толкова трудно, просто трябва да имате помощник, който да разсейва бебето. Няма нужда да купувате цял комплект принадлежности – пилички, нокторезачки, гребени, четки и т.н. Бебетата не обичат тези процедури и може изобщо да не ви дадат възможност да изпробвате всичко, което сте си купили.

всичко-за-бебето

20.Спирт & Памук – 1-2 лв.

Всеки ден ще почиствате пъпчето със спирт и памуче, докато то падне. Попитайте педиатъра си за % на спирта.

21.Клечки за уши с ограничител – 1-2 лв.

Задължително с ограничител, не ползвайте клечките за възрастни.

22.Витамин Д

Витамин Д се дава по препоръка на педиатъра, попитайте го, преди да давате каквото и да е. По естествен път се набавя от слънцето и помага за растежа. Но понеже за новороденото не е добре да се излага на слънце, затова се набавя с капки.

23.Мокри кърпички – 2-3 лв.

Ние ползваме бебешки мокри кърпички Бочко и сме доволни и чисти. Няма проблеми с кожата, имат приятен, ненатрапчив аромат и почистват добре. Мокрите кърпички ще са ви от полза във всякакви ситуации, но най-вече навън, когато нямате достъп до течаща вода. Все пак не прекалявайте с тях, особено за почистване на дупето. Ползвайте ги само в извънреден случай, а винаги когато можете, измивайте дупето на бебо на чешмата. Мокрите кърпички колкото и да са щадящи рано или късно ще предизвикат подсичане (зачервяване), което е болезнено и неприятно.

съвети-за-бебе

24. Дрънкалка!!!

Най-обикновена дрънкалка ще свърши чудеса в най-отчайващите моменти. Когато бебето плаче и не можете да го успокоите, и разбира се сте елиминирали всички възможни причини, звукът на дрънкалката ще му привлече внимание и то ще се загледа и заслуша. Така в малко по-спокойна обстановка можете да му оправите тоалета, да минете през задръстването с колата и да спечелите време, докато приготвите каквото е нужно, за да се успокои. Изберете не скъпа, а такава, която дрънчи наистина силно, за да може то да я чуе, въпреки плача си. Носете винаги една със себе си, ще ви спаси в много ситуации. 🙂

списък-за-новородено-бебе

25.Непромокаема подложка – 3-4 лв.

Ще ви трябва, когато сте навън с бебето и се наложи да му смените памперса. Подложката се слага под него, за да не намокри количката или друго място, където го преобувате, ако се изпишка точно в този момент.

26.Бебешки прах за пране и бебешко веро

Бебешкият прах и веро са по-щадящи към бебешките дрешки и принадлежности. Като цяло използвайте съвсем малко, малките бебенца почти не се цапат.

27. Термометър за телесна температура

Продават се почти само електронни термометри, които обаче не винаги са точни. Хубаво е да имате термометър, на никой не му се иска да го ползва, но се случва.

Това са най-необходимите неща, които е добре да имате за раждането на бебето. Всичко останало купете само при нужда, а не предварително. Следващият списък е с опционални покупки, които може и изобщо да не ви потрябват.

Купете само при нужда:

 • Шишета – Ако държите да кърмите бебо, изобщо може никога да не ползвате шишета, както е при нас. Затова не се запасявайте, дори и да са намалени. 🙂
 • Биберон-залъгалка – Ползите от него са спорни, но ако отчаяно се нуждаете от сън и нищо друго не е помогнало, опитайте да дадете биберон на бебето. Някои бебета (като моето) обаче не го искат и биберонът не ги успокоява, нито приспива.
 • Стерилизатор – Ако кърмите, стерилизатор не ви е необходим. Той се ползва единствено за стерилизиране на шишетата, в които се приготвя адаптирано мляко.
 • Помпа за кърма – Помпата е доста скъпо неудоволствие. Направете всичко възможно да не се стига до нея. Имайте търпение към себе си и към бебо да засуче добре. Използвайте помпа само в краен случай.
 • Обиколници за креватчето – Те се слагат по вътрешните стени на дървените кошари, за да не се удря бебо в таблите докато спи. Ако леглото ви е сгъваемо, тогава стените му са меки и не ви трябват обиколници. Първите 6 месеца бебето избощо не е толкова подвижно и няма нужда от такива предпазни мерки. Освен това обиколниците се завързват с вързалки и ако леглото ви не е с решетки от всички страни, а само от едната, няма как да ги закрепите. Възможно е също този период да премине бързо и бебето да си изгради пространствена ориентация и вече да не си удря главичката. Затова изчакайте.
 • Ампулки с физиологичен разтвор за миене на очички – Те са доста скъпи и по мое мнение абсолютно излишни. Можете да миете очичките на новороденото бебе и с нормална вода.
 • Гърне – 5 лв. – Можете да започнете да слагате бебо на гърне, щом се научи да седи самостоятелно. Хубаво е гърнето да е бяло, за да се вижда резултата и цвета му. Така ако има нещо необичайно, веднага ще ви направи впечатление. Продават се гърнета от 5 до 25 лв., музикални, с картинки и всякакви чудесийки. Важно е бебо да разбере, каква е функцията на гърнето и за какво служи и да не го асоциира с игри и песни.
 • Гризалка – 5 лв. – Купете я, когато се появят първите зъбки, за да може бебо да си ги чеше.

списък-за-раждане-бебе

Този списък за бебето ще ти помогне да се ориентираш в началото. След това бебето ще започне да ти помага и да показва, от какво има нужда и от какво не. Разчитай най-вече на собствената си интуиция и не се предоверявай на други хора. Ти най-добре знаеш, какво трябва да направиш за бебчо, за да се чувства щастлив и спокоен. С времето всичко ще ти става все по-ясно и ти ще си по-уверена. Имай търпение, не отказвай помощ и се грижи както за бебо, така и за себе си! 🙂

подарък-за-бебе

Снимки: Букети Марини, интернет.

2 COMMENTS

 1. Здравейте! Бих искала да Ви благодаря за изчерпателната информация, която сте събрали. Като бъдещ родител ми беше много полезна! 🙂

  • Здравей отново! Радваме се, че статията ти е била полезна и интересна! Пиши, ако имаш въпроси, ще ни е приятно, ако можем да помогнем. Лека бременност и раждане (възможно е!) и успех, сили и търпение в първите месеци на бебечо! Животът става по-хубав! 🙂

НАПИШИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here