Ако решите да си организирате почивка на море с малкото си бебче, ще чуете най-различни реакции. На мнителните и отрицателните няма да се спирам, ще ви споделя моята – БРАВО! Чудесно решение! Вие сте добри родители!

Свободното време и почивката за родителите е толкова важна, колкото и грижите за бебо. Трудно е, когато сте изтощени, перманентно недоспали и постоянно бързащи да дадете най-доброто на детето си. Като всяко живо същество и породата родители, към които отскоро се числите, имат нужда от почивка, от емоционално и физическо възстановяване на силите. Това със сигурност ще ви направи по-добри родители, не по-лоши!

Когато решавате къде, кога и каква почивка да си организирате с бебето, не се допитвайте до твърде много хора, които ще ви затрупат с противоречиви мнения. Осланяйте се на интуицията си и вярвайте в собствените си сили и преценка. Все пак те са ви довели до този етап от живота, на който сте в момента и предполагам сте щастливи от това. 🙂

бебе-пътуване-Малдиви-море

Когато ние взехме решение да отидем на море с бебо, той беше на 13 дни. 🙂 Почивката планувахме за след 6 месеца, когато се предполага, че вече ще е поотраснал и ще възприеме добре промените. Това щеше да е първото ни море с него, но далеч не беше първото пътуване. До тогава вече бяхме ходили на гости на роднини, на разходки и по работа до други градове в България. Нашето бебе е само на кърма и затова няма вариант да го оставим на баба, а ние да отидем някъде. Тримата винаги сме плътно заедно! Със съпруга ми решихме, че който каквато и работа или задачи да има, те винаги могат да се съчетаят с неговата програма, за да не се делим. За сега се получава идеално. Освен пътуванията наблизо и надалече в България, бебе Дани беше на 3,5 месеца, когато за първи път летя със самолет. Полетът до Мюнхен беше кратък, мина много бързо и лесно и за него и за нас. Така предколедно проверихме, как му се отразява пътуването, студеното време и коледните базари – отлично! 🙂

Дойде време за лятната почивка, която направихме през февруари, за да избягаме от последните студени дни тук. Дестинацията е Малдивите, а начинът да се стигне до там е около 1 ден полети в посока. Нашият маршрут беше София – Москва, Москва – Мале (столицата на Малдивите). По-добрият вариант по много причини е да се лети през Доха, но при нас по ред причини полетът беше през Москва. На отиване денят ни мина в два полета от по 2,3 ч. и 9 ч., а между тях 5 часа престой на летище Шереметево. Като добавите и всички часове в чакане преди и след полетите си става цял ден в път и по летищата. За бебко това не беше никакъв проблем – спинка, храни си, занимава се, разглежда интересни места и хора. По това време вече бяхме започнали със захранването и си вървяхме по план, без значение къде се намирахме. Той си хапваше много добре, сменяхме го редовно  и удовлетворявахме всичките му нужди, както това се случваше в един нормален ден вкъщи. Дали се чувстваше добре – по настроението и усмивките му съм сигурна, че да! 🙂

на-плаж-с-бебе

Ще ви споделя и някои впечатления от руската авиокомпания Аерофлот, които да имате предвид, когато вземате решение за следващото си пътуване. Като цяло всичко беше наред и не е имало някакви сериозни неудобства. Все още обаче в обслужването и условията, които се предлагат, се усеща старата школа. Храната в самолета беше добра и достатъчна като количество, стюардесите бяха мили и отзивчиви. Неприятни бяха редовните закъснения от по 1 час на всяко излитане и бавната организация на летището. Самото летище Шереметево, терминал F представлява един дълъг широк коридор, който някога може и да е бил функционален, но вече със сигурност не е. В средата на този коридор бяха разположени стандартните за летищата магазини, които запълваха почти цялото жизнено пространство. Места за сядане имаше твърде малко и хората се бяха разположили и по земята. Целият безспирен и безкраен поток от хора и багажи се разминаваше в две тесни колони по един. Терминалът имаше и втори етаж със заведения, до които обаче ние нямаше как да се качим с бебешката количка, защото и двата асансьора не работеха. С две думи, усещаше се разликата с други европейски и световни летища, на които сме били.

Ще ви споделя малко практична информация около организацията на полетите и багажите с уговорката, че всяка авиокомпания си има собствени условия, но в масовия случай се процедира така:

Когато летите с бебе, количката ви се полага и не се заплаща. Разбира се може условията да варират, но дори и нискотарифните Wizzair я превозват безплатно. Полага ви се също един допълнителен ръчен багаж, който е бебешката чанта. Ако сте се чекирали онлайн все пак трябва да минете през гишетата, за да чекирате и количката и да получите етикети за превоз за нея. Важно е да кажете, дали се разглобява на две части или е от една част, за да се сложи етикет на всяка. Спокойно можете да возите бебчо в количката до самото влизане в самолета. На входа му трябва само да я сгънете, а служителите ще я натоварят в багажното отделение заедно с куфарите. Тук ще ви споделя нещо много ВАЖНО от нашия личен опит. Непременно опаковайте количката си, ако искате да я получите във вида, в който сте я предали. Някои колички имат специални калъфи за целта, които можете да си купите допълнително от дистрибуторите на марката й. Ако нямате калъф намерете просто един здрав голям чувал и я пъхнете вътре, преди да я предадете. Не разчитайте изобщо на съвестно отношение. И бебешките колички ги хвърлят и влачат така, както и всички останали куфари и дори и едно светло място да има по нея, ще го намерите изцапано. Може да се надере и дори да се скъса. Аз не бих разчитала на обезщетение или някаква поета отговорност. Тръгнали сте на почивка и да се разтоварите, а не да се разправяте, затова се погрижете сами за количката си. Никой друг няма да прояви отношение към нея.

При прекачването и престоя получавахме количката на излизане от самолета и веднага можехме да я ползваме. Единствено при пристигането в Мале излезе на лентата с останалия багаж, но там летището е много малко, така че не се е налагало да носим бебо на ръце на големи разстояния.

почивка-с-бебе-самолет

По време на полет в бебешката чанта е добре да имате:

 • Памперси – ние използваме на Pufies и сме доволни.
 • Резервни дрешки за преобличане
 • Сухи и мокри кърпички – ползваме на Бочко, добри са.
 • Подложка за смяна на памперсите
 • Пеленка или кърпа, върху която да легне бебо
 • Кремче за подсичане – ние използваме на Бочко и сме много доволни.
 • Играчки за бебо!!!
 • Храната му, ако не е само на кърма – за пътуването взехме зеленчукови пюрета на Hipp и бебо си хапваше добре.
 • Биберон залъгалка, ако ползва
 • Лигавче

Това е достатъчно! Не се претрупвайте с много ненужни неща за всеки случай. В самолета е тясно, трябва да държите бебо на ръце и чантата му в краката си. Когато ви потрябва нещо е хубаво бързо и лесно да го намерите, а не да започнете да ровите и вадите багажи и да се затрупате, докато стигнете най-после до това, което ви трябва.

Често, когато приготвяме багажа на бебето за пътуване, повечето майки се презастраховаме и презапасяваме и вземаме доста ненужни неща. По-голямата част от тях само се возят и се прибират обратно неупотребявани. За улеснение ще ви споделя не какъв багаж взех за бебо, а какво реално ползвах по време на почивката ни на Малдивите. Багажът е съобразен за 7-дневна почивка + 2 дни път при смяна на климата и температурата.

пътуване-бебе-самолет-багаж

почивка-с-деца-на-малдивите

Ето какво НАИСТИНА ви трябва, когато отивате на море с бебе:

 • 9 бодита с дълъг ръкав
 • 9 чифта ританки – за да са покрити ръчичките и краченцата на бебо
 • Лятна шапка
 • 1 чифт топли дрехи, ескимосче, зимна шапка при тръгването от България.
 • 9 лигафчета
 • 9 пеленки за общи нужди
 • 4 бодита с къс ръкав за пижамки. Няма нужда да се сменят всяка нощ, освен ако не ги изцапа.
 • 4 летни гащеризончета/бодита с къс ръкав и къси крачоли за вечерната разходка. Ако бебко заспи навън, може да си легне в леглото направо с тези дрешки, така че бройката може и да се редуцира.
 • Постелка за креватчето му
 • 2 леки одеялца
 • Хавлийка за къпане
 • Памперси – средно по 4 на ден – максимум 40 памперса с включени резервни.
 • Подложка за смяна на памперсите
 • Кремче срещу подсичане
 • Мокри кърпички
 • Душ гел – ние ползваме на Uriage. В аптеки Медея с карта за намаление от 5 % цената му за 1 литър е около 32 лв. Това количество стига за близо 7 месеца. Много е икономичен, измива добре, харесвам аромата му и още нещо много практично – бял е на цвят. Така винаги виждам колко съм сложила на ръката си, а обикновено е нужно много малко. Ползвали сме и прозрачен душ гел, не се вижда, колко се излива и свършва по-бързо.
 • Лосион за тяло – отново ползваме на Uriage. В промоционален пакет с душ гела излиза на по-добра цена. Разнася се и попива добре, има хубав аромат и не сме имали кожни проблеми с него.
 • Слънцезащитен крем
 • Ножичка за нокти
 • Клечки за уши
 • 9 пюрета
 • Лъжичка
 • Комарник за количката
 • Играчки, които могат да се мият.
 • Паспорт!
 • Епикриза от изписването, здравен картон, други документи за здравето му, контактите на педиатъра, акт за раждане. Всички тези документи са за извънреден случай, ако се изгуби паспорта му или се наложи да се обърнете към лекар и му потрябва допълнителна информация. Не е нужно да носите всичко, просто снимайте документите с телефона си и така ще са ви на разположение навсякъде, не само на тази почивка.
 • Лекарства срещу температура, алергия, повръщане – задължително се консултирайте с педиатъра си и споделете къде отивате. Той ще ви насочи, какви точно лекарства да вземете. Не спестявайте и не намалявайте багажа точно от това. Дано не потрябват, но е лошо ако ги няма. Всеки остров на Малдивите си има медицински център с лекар, което беше успокоение за мен. За щастие не се наложи да ги ползваме.

Пристигнахме успешно в Мале и продължихме към Част 2.

Още снимки и видео от Малдивите можете да разгледате във Facebook и във влога ни Two and A Half Travel .

ENJOY! 🙂

малдиви-почивка-деца-самолет

пътуване-с-бебе-самолет-малдивите

на-малдивите-с-бебе

 

 

 

 

НАПИШИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here