Затрупана си със задачи покрай подготовката на сватбата, знам! 🙂 И всеки ти дава идеи, съвети, предлага помощ. Да, но всичко е относително, едно ще ти свърши работа, друго просто не се вписва в представата ти за перфектната сватба. За много от нещата човек се сеща в крачка, но вече е късно да реагира. Затова ние направихме тези крачки вместо теб и ще ти разкрием изненадите, които могат да те хванат неподготвена.

Подбрали сме ти 10 УНИВЕРСАЛНИ правила, които ще ти улеснят живота покрай трескавата подготовка и ще ти спестят притеснения в последния момент. Изпробвани и проверени са! Работят! Убеди се сама! 🙂

1.Дай на гостите телефон за контакти на твой доверен човек, защото бъди сигурна, че няма да имаш време за обяснения и информация в сватбения си ден.

Напиши този телефон в поканата след програмата. Колкото и подробно да си обяснила и написала всичко, със сигурност, ще има хора, които няма да са дочели до края, възрастни хора, които се притесняват, какъв подарък да донесат или пък не могат да се ориентират за мястото на събитието. Ако за подготовката ти помага сватбена агенция, тогава е лесно, агентката ще отговаря на обажданията. Ако не си наела агенция, повери тази задача на сестра, кумата, близка приятелка. Съветвам те това да не е майка ти, защото тя самата ще бъде много напрегната и развълнувана и допълнителни ангажименти ще й дойдат в повече. Нека гостите да контактуват с някой, който е навътре в програмата и организацията, но и който ще остане психически спокоен и стабилен, за да може да помогне, ако има нужда. Добре е това да е някой млад човек, който ще се оправи с навигацията на телефона например, може да даде координати на мястото, гъвкав е и ще отиграе проблема с чувство за хумор! По възможност, добре е да познава по-голямата част от гостите, за да се ориентира лесно кой кой е и от къде идва. Сети ли се вече за някой? 🙂

сватба-програма-задачи

2.Направи списък на вегетарианците и тези, които постят от гостите ви и предупреди ресторанта.

Имай предвид, че вегетарианско сватбено меню не означава само без месо. Възможно е да имаш гости, които не ядат яйца, млечни и други. Тогава отпадат вариантите за някои сосове, тестени, риба както и за сватбената торта. Помисли за алтернативен вегетариански десерт. Приятелите ти вегетарианци често се налага да се ограничават, когато се хранят на обществени места, затова ако ти се погрижиш за тяхното меню, ще са ти благодарни и ще го оценят! 🙂

сватба-меню-вегетарианци

3.В стаята си за подготовка покани само 2-3-ма от най-близките ти. Ако дойдат всички шаферки, приятелки и роднини, това ще те притесни допълнително.

Покани останалите важни за теб хора, чак когато си готова, гримирана, с прическа, облечена и спокойна, че си свършила всичко! Ако по време на подготовката ти се изсипят всички шаферки, приятелки, родители, сестри, братовчедки и т.н. край с приготовленията! Всяка ще започне да дава съвети и мнение, кое как стои, как трябва да се направи. Така ще бъде трудно и за сватбения ти фризьор и гримьор да си свършат качествено работата. Да не споменавам, че има ситуации, когато булката не може да се види в огледалото, защото е заето….от приятелките й, които си дооправят прическите. 🙂

Същото важи и за младоженеца. Предай му този тънък момент, за да не се окаже в разгара на подготовката си полуоблечен и заобиколен от приятели, които му подхвърлят разни шегички в най-неподходящия момент. Знаеш, какви са мъжете. 🙂 Подскажи на младоженеца си да си спести напрежението и да покани компанията, когато е готов за наздравици! 🙂

организация-сватба-гости

4.Когато ти правят сватбения грим и прическа, облечи хубава дреха или сатенен халат, които се разкопчават отпред, за да се преоблечеш по-лесно, а и изглеждат добре на снимките.

Изключително практично и естетично! Това че ще те гримират, не значи, че ще те изцапат, така че в никакъв случай не си слагай някоя раздърпана стара тениска. Днес е твоят специален ден и той е такъв от началото до края! 🙂 И началото не започва с ритуала, а с подготовката на булката. Това са моментите ти на наслада, когато някой се грижи за теб и за твоето удоволствие. Колко пъти в живота ти се отдава тази прекрасна възможност – на абитуриентския бал, на сватбата, и…….? 🙂 Затова бъди кралица и изглеждай като такава!

сватба-шаферки-гривнички

5.Спри се на водоустойчив грим и химическо червило, което не оставя следи от целувка.

Водоустойчивият сватбен грим е абсолютно задължителен! Не прави компромис с този детайл, за да не си създадеш грижи тогава, когато заслужаваш само радости. Дори и прогнозата за времето да не включва дъжд, сватбената програма може да те изненада по много начини и да уцели слабото ти място. Ако си чувствителен и емоционален човек или пък ако си ЧОВЕК, 🙂 ще дойде момент, в който няма да можеш да сдържиш сълзите си. А ако този момент е само един, това ще е рекорд! И подписването и църковният ритуал са много фини моменти, преломни, гранични. През теб ще минат хиляди мисли и емоции, лица и случки. След това по програма идва речта на кума, която може (пожелавам ти го! :)) да те разплаче от смях. Ще имаш много силни моменти и с родителите си, очакват те изненади от приятели и няма да ти издавам, какво още. През цялото време само професионалният водоустойчив грим ти е спасението!

За химическото или трайно червило се консултирай първо със сватбения си гримьор. При нанасянето на такова червило има някои правила, които трябва да се спазват от този, на когото се слага. Този тип червило изисква донякъде тренинг, като например да не си облизваш устните и ако нямаш навик да носиш такова, може би то не е подходящо за теб. Ако си с обикновено червило, носи си твое лично  в подходящ цвят заедно с огледалце в сватбената чанта. Опитай се…..доколкото е възможно, да освежаваш цвета на устните си. Не се безпокой, в един момент ще забравиш за червилото и просто ще се забавляваш! 🙂 Нали това е целта!

сватба-грим-прическа

6.Ако има риск да вали, купи 10 бели прозрачни чадъра и ги раздай на гостите при нужда. Чадърите ще останат незабележими и снимките ви ще бъдат стилни и естетични, въпреки времето.

Тези чадърчета не са скъпи, така че дори и да не стане нужда да ги ползвате (дано!), няма да влезеш в голям разход. Ако обаче пък започне да пръска, няма друго спасение. Прозрачните бели чадъри не само ще ви скрият от дъжда. Те са едностилни и дискретни. Ще избегнеш шаренията, която може да се получи, ако всеки си извади свой чадър. С такива чадъри можете спокойно да продължите и със сватбената си фотосесия в дъжда. Дори може да се получи по-забавно и различно! 🙂 Най-важното е – Ако вали, не се тревожи! Приемай всичко, такова каквото е, ще видиш, че накрая нещата се нареждат по възможно най-добрия начин! И не се ядосвай за дъжда, времето или друга дреболия. Това е единственото за което може да съжаляваш после – че си изгубила и 1 минута от този феноменален ден в притеснения за нещо незначително.

сватбена-фотосесия

7.След ритуала (Честито!:)) ще направите групова снимка. Помисли за красиво място, където можете да застанете етажно наредени, за да се виждат всички.

Това е детайл, за който малко булки , ако изобщо някоя, се сещат. Ако сватбеният ви фотограф е професионалист и изпипва детайлите, би трябвало той да ви подсети. Обикновено ние, булките, си събираме снимки на сватбени фотосесии, които си представяме, как ще реализираме. Набелязваме си пози с младоженеца, които ще изглеждат красиво, носим си аксесоари, булчински букет, ветрило, винтидж чадърче. За общата снимка с гостите обаче рядко се замисляме. Като начало помисли, кой етап от сватбата е най-подходящият момент. Дали на всички ритуали ще дойдат всички гости или някои ще се присъединят със закъснение. Имаш възможност да осъществиш груповата сватбена снимка след ритуала, църковния брак или при влизането в ресторанта. Един важен съвет – колкото по-рано, толкова по-добре. В началото всички изглеждат безупречно – прически, грим, настроение. С течение на деня, гостите може да се поуморят, особено ако времето е много горещо, да се развалят прическите, ако духа вятър и т.н. Затова определи момента за тази снимка още в началото след първия ритуал.

Подходящо място са стъпала, извит мост като дъга, малко хълмче или друга височинка, която ще позволи амфитеатрално разположение на 50-100-150 човека. Нека да има красив фон, зеленина, емблематична сграда, църква или друг красив пейзаж. И направете тази снимка раздвижена и жива. Ето така!

сватба-фотосесия-фотограф

8.Включи близките си в сватбата, за да се чувстват част от нея – поздрави ги лично с песен, направи малки жестове, които ще ги трогнат, те ще го оценят!

Родителите и най-близките ти роднини са тези, благодарение на които го има този ден. Сред всички ритуали, изненади и наздравици, не забравяй да обърнеш внимание и на тях. Поздрави ги с песен от техните млади години, вземи микрофона и им кажи няколко думи от сърце. Не е толкова страшно! Ти и младоженеца поднесете тържествено по един букет цветя на двете майки. Този момент е много силен и може дори да ги разплаче, но това са най-сладките сълзи. Направете някакъв личен жест или подарък пред всички гости, на тези ваши близки, които са ви помогнали особено много, за сватбата, а и в живота. Нека те да се почувстват като част от този ден, а не просто като гости, както всички останали. Удоволствието ще е споделено! 🙂

подаръци-за-сватба

9.Ако имате книга с пожелания, дайте я на гостите още в началото на вечерта, за да има време да мине през всички.

Оставиш ли я за по-късно, ще забравиш, а и гостите вече няма да са по местата си. Някои ще си тръгнат по-рано, до други изобщо няма да стигне. Обикновено книгата за пожелания върви бавно, всеки я разглежда, чете какво са писали другите, мисли, какво да ви пожелае. Затова щом започне сватбата, пусни книгата, за да може до час/два да е минала през всички. Започне ли купонът, танците и наздравиците, няма кой да седи и да пише.

Един бонус съвет от мен! Направи си книга за пожелания с ваши общи снимки, а не просто с бели листи вътре. Сложи снимки от бебешките и детските ви години, от времето, преди да се сгодите, от местата където сте пътували заедно и нещата, които сте изживели. Остави празни места между снимките, където гостите да напишат пожеланията си. Това ще бъде още една интересна и много забавна изненада за тях.

Ще ти кажа как лесно и бързо сами двамата да си направите тази книга. Отиди на  сайта www.funbook.eu. Работи се с много лесен и приятен софтуер,ще го разучиш в крачка. През цялото време докато си подреждаш снимките, виждаш как се променя цената на сватбената фотокнига и можеш да прецениш, колко пари искаш да отделиш. Между снимките остави празни места за пожелания. Ще видиш, че всеки гост си е избрал някоя конкретна снимка, под която иска да пише. 🙂 Можеш да избереш формата на албума – хоризонтален или вертикален, вида на хартията – мат или гланц (препоръчвам гланц), типа корица – твърда, мека, кожена и т.н. Хубавото е, че този албум ще се запази в профила ти и след време можеш да го разпечаташ отново или да ползваш част от вече подбраните снимки.

Качеството на тези фотокниги е много високо, печатът и хартията са перфектни, споделям ти го от опит като доволен клиент! 🙂

сватба-книга-пожелания

10.Тортата е кулминационен момент в сватбата, затова избери песен, с която да бъде изнесена, помисли за украса на количката и ножа за рязане. Ще видиш, колко добре изглеждат тези детайли на снимките.

Изберете специална за вас песен, с която да изнесат сватбената ви торта. Това ще създаде много настроение на вас и на гостите ви. Може дори да потанцувате около нея! 🙂

За по-ефектното представяне на тортата може да сложите големи пиросвещи. Говорете с управителя на ресторанта да ги запали непосредствено преди изнасянето на тортата, защото изгарят много бързо. Но пък ефектът от тях е уникален! Цялата торта искри и свети!

Алтернатива на пиросвещите са лампичките, които може да сложите на масата около тортата и така отново със светлина да подсилите ефекта при представянето й.

И в двата случая предупредете управителя на ресторанта да приглуши осветлението! Това е много важен детайл, за да се получи цялостния ефект от тортата, музиката и светлините.

Помисли за украса на приборите за рязане на тортата. Вие ще ги държите и ще режете, след вас евентуално са кумовете. Тези моменти ще бъдат отбелязани на сватбените ви снимки и видео и дори най-малкият детайл ще направи впечатление. Единият вариант е да си купиш специални прибори за рязане на сватбената торта. Те са достатъчно красиви сами по себе си и ще ви останат за спомен. Другият вариант е буквално безплатен. Просто поискай от управителя да ти даде приборите за рязане и им вържи по една панделка в цветовете на сватбената тема и готово! Малко допълнение, но напълно достатъчно. 🙂

Добър апетит! 🙂

сватба-торта

Предполагам, че вече си преминала през доста елементи на сватбената подготовка, но кажи ми честно, беше ли се сетила за тези?! Напиши ни твоето мнение тук или на Facebook страницата ни, полезни ли бяха съветите ни за теб, успя ли да ги приложиш и доволна ли си от резултата. Добави и твои препоръки от собствения ти опит и помогни и на други булки да осъществят своята мечта за перфектна сватба! 🙂

Успех с приготовленията и запомни, че ако пропуснеш нещо, значи не си имала нужда от него! Всичко което ти трябва в този ден е добро настроение! 🙂

Благодарим за професионализма на:

Красимира Костова – професионален сватбен гримьор в студио за красота Лада, Варна (Изключително прецизна и спокойна! :))

Цветелина Иванова – професионален сватбен фризьор в студио за красота Лада, Варна (В един ден направи 4 сватбени прически на булка, майка и 2 шаферки! Цвети, златна си! 🙂 )

Сватбена торта от L’amore Галата, Варна (Предлагат страхотна възможност за дегустация, насладете й се!:))

Снимки: Личен архив на Букети Марини и Интернет

сватба, списък със задачи, план за сватба, подготовка на сватба, организация на сватба, сватбена украса, булка, младоженец, шаферки, сватбен гримьор, сватбен фризьор, сватбен фотограф, сватбена торта, сватбен ресторант, подаръци за сватба, булчински букет, бутониери за сватба, гривни за шаферки, сватбени късмети за хвърляне, кошничка за късмети, табелки за имена на гостите, сватбено меню, украса на сватбено шампанско, украса за масата на гостите, украса за масата на младоженците, гръб на масата на младоженците, лице на масата на младоженците, сватба в тюркоаз, сватба в синьо, морска сватба, практични съвети за сватба, съвети за сватба, сватбена церемония, ритуал, църковен ритуал, подписване, планиране на сватба

НАПИШИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here