Избор на сватбен асистент. Трябва ли ми?

Вероятно едно от големите решения, които младоженците трябва да вземат – дали да наемат сватбен асистент изобщо и ако отговорът е “да”, тогава кого?

Моят кратък отговор на първия въпрос за тези, които организират сватба от разстояние, е “да, определено” – било то от чужбина или от град далече от планираната локация на сватбата, например София – морето.

Ако мястото на събитието съвпада с града, в който пребивавате постоянно, би било по-лесно да взимате участие във всички стъпки от организацията. Въпросът е дали сте готови и дали имате достатъчно голямо желание за това. Имайте предвид, че в процеса изникват много малки и големи задачи и задачки, които, без необходимата психическа нагласа, биха могли да ви извадят извън контрол.

Пример за това е комуникацията с ресторантите. Ако смятате, че не сте достатъчно добри и настойчиви в преговорите, по-добре оставете на друг. Делегирането на подобни задачи, задавайки само вашите условия и крайни цели,  е огромно улеснение. Така можете да изисквате условия чрез асистента ви (но все пак нека бъдат реалистични) без директна конфронтация с управлението на ресторанта.

В самото начало когато планирахме нашата сватба, си представях всичко да организираме сами до най-малкия детайл. Представете си – от чужбина. Първоначалната ми нагласа беше, че не искам чужда намеса в стила и организацията на събитието. Откровено се страхувах да не попадна на някой клиширан и безвкусен сватбен асистент, или по-точно “агентка”, която да украси столовете в искрящо розово и бял сатен…

Но повярвайте – не всички асистенти са така клиширани. На мен ми беше трудно да повярвам тогава, но в крайна сметка прагматизмът и аргументът, че не живеем в България надделяха. Мисля, че това беше най-разумното ни решение в цялата организация. Благодарение на Руми, която ни помогна с изпълнението на много голяма част от събитието, както и с много свежи идеи, които всъщност съвпаднаха с моя вкус, сватбата ни се оказа още по-хубава, отколкото си я представяхме.

Относно втория въпрос – след като направите необходимия рисърч в интернет на сватбени агенции (нормално е всеки да започне така), говорете и с познати двойки, които вече са минали през това предизвикателство. Съберете мнения за агенциите, които сте харесали, както за положителните, така и за отрицателните преживявания. Това ще ви помогне да вземете решение, освен, разбира се, личната среща с асистента.

Не подценявайте и локацията – според мен е задължително агенцията да е местна, да действа “на място”, за да не забавя излишно срещите с подизпълнители, както и всички следващи процеси.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s