Кога да започнем да планираме нашата сватба?

Сватбата ни беше в края на август 2016г. – в края на декември 2015г. вече бяхме започнали да мислим за потенциални места по южното черноморие, които биха били подходящи за нашето събитие. През януари прозвъняхме първоначалните ни фаворити, мислейки си, че осем месеца преднина са напълно достатъчни. За голяма наша изненада, по-популярните ресторанти и хотелски комплекси вече бяха резервирани през уикендите от юни до началото на септември. Тъй като си представяхме лятна сватба на плажа, ни обзе леко неспокойство. Много двойки от чужбина се бяха подсигурили и резервирали дати още година назад.

Намерихме един комплекс с изисках ресторант на скалите около Созопол, срещнахме се с неговия управител през февруари, изговорихме нашите представи, очаквания и офертата и си стиснахме ръцете. Малко преди да сме превели капарото, от управлението на ресторанта ни съобщиха изневиделица, че няма да организират сватби през 2016г. Така неспокойстово ни нарасна още повече – нямахме договор, нямаше клауза за неустойки при подобна промяна и т.н.

Започнахме да мислим за нестандартни идеи от типа на по-алтернативни плажни барове и ресторанти с добра кухня. В крайна сметка така достигнахме и до нашият ресторант/бийч бар около края на февруари месец. Интересното беше, че те не бяха организирали сватби досега, но приеха идеята с интерес и ентисуазъм, тъй като имаха капацитета за това (оборудвана кухня и персонал, които да могат да посрещнат около 100 души). С помощта на сватбения ни асистент, с която бяха в постоянна връзка, успяха да адаптират пространството за откритата церемония, коктейла, вечерята и партито.

В обобщение, ако локацията, която планирате, е популярна – като например сватба на черноморието в пиковия сезон – е добре да започнете преговори с ресторанти повече от половин година по-рано, например 8-9 месеца. Съветът ми е при запазване на датата да изисквате сключен договор, който да съдържа клауза с неустойки при вариант, в който една от страните се отметне от задълженията си (както стана при нас – имахме късмет, че се случи повече от шест месеца преди датата на сватбата).

В секция “Полезно” можете да намерите ориентировъчен списък (Wedding Checklist) с необходимото авансово време за всяка стъпка от сватбата. Дори да ви се стори прекалено подробен или не напълно приложим за България, можете да видите основните идеи за последователност на събитията.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s