Изнесен ритуал – нещата, които забравяме       

Тъкмо сме приключили с основните неща по организацията на сватбения ден, но ето че детайлите не ни оставят на мира. Но както се казва в англоезичния свят – дяволът е в детайлите (The devil is in the details).

Реших да споделя няколко неща, предимно отнасящи се за летните сватбни на открито, които може би се пропускат или оставят на заден план в организацията на сватбения ден. Изредила съм някои подробности, с които ние се сблъскахме и за които не бяхме помислили предварително, но които изникнаха в последния момент. Някои може би звучат доста развеселяващо, но все пак не можеше без тях. Разделила съм ги в няколко категории за улеснение.

Мястото

  • Наем на коктейлни маси. Бяхме пропуснали да обсъдим с ресторанта наличността на коктейлни маси за коктейла (reception), който бяхме пранирали преди изнесената церемония. Оказа се, че мястото не разполагаше с такива и трябаше да наемем от фирма в последния момент.
  • Наем на чаши за коктейла, в случай че локацията не разполага с необходимия брой чаши за шампанско например или друг вид прибори за предвидения брой гости (нашите бяха 125 и това беше най-голямата сватба на локацията до този момент). Наложи се да наемем от фирма.
  • Маса и покривка за изнесения ритуал. В бързината съвсем забравихме къде ще опрем лакти, за да подпишем една от най-важните страници в живота си. В крайна сметка взехме маса от ресторанта, но беше на косъм масите да не стигнат, поради големия брой гости. А покривката взехме в последния момент от инвентара на сватбената ни асистентка.

Програмата

  • Подредба на програмата в сватбения ден и информираност на всички, участващи в него. Важно е всички доставчици на услуги да са информирани за последователността на събитията. Ако имате сватбен агент, тя/той би се погрижил за това, както стана при нас. Но ако нямате, помислете предварително, тъй като в самия сватбен ден младоженците няма да имат време да се занимават с организация…или поне не би трябвало!

Температурата

  • Определяне на време за работа на флористите, съобразено с дневната температура и издръжловост на цветята. Арката за изнесения ритуал се сглобява и украсява на място, ако е от истински цветя и отнема значителна част от времето на флористите.
  • Тенти, които да предпазват от слънцето, докато вашите гости се забавляват на коктейла в очакване на булката и младоженеца.

Сметките

  • Не забваряйте да обсъдите свободната консумация извън сватбеното меню. Ние бяхме решили да поемем цялата сметка, но сватбения ни агент да бъде периодично информиран от управителя как се движи сметката. Всеки естествено си познава гостите и може да прецени как да организира тази част (Бяхме решили да не поемаме единствено консумацията на различни марки алкохол от тези, които вече бяхме предоставили).

Надявам се, че тези подробнисти ще са ви полезни или поне ще ви накарат да се замислите за подобни детайли по организацията на вашата сватба.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s